Porotherm áthidalók szakszerű elhelyezése

Sajnos jártunkban-keltünkben rengetegszer tapasztaljuk azt, hogy az ügyfeleink megveszik a Porotherm áthidalókat, majd azokat házilagosan megpróbálják beépíteni, de egyáltalán nincsenek tisztában ezeknek az áthidalóknak a működési elvével, és azzal, hogyan kell azokat szakszerűen elhelyezni.

Ebben a cikkben kísérletet teszünk arra, hogy a legfontosabb tudnivalókat elmagyarázzuk.

A legtöbb esetben, amikor áthidalóról beszélünk, akkor a Wienerberger áthidalói jutnak eszünkbe, gyakorlatilag ezekkel azonosítjuk AZ áthidalókat, de természetesen vannak más, hasonló áthidalások is, melyeket más gyártók gyártenek (pl. Bakonyterm). A Wienerberger AG egy osztrák téglagyártó cég, amely a világ legnagyobb téglagyártója. A Porotherm egy termékcsalád neve, melyet a Wienerberger gyárt. Gyártmányai közt szerepelnek a Porotherm termékcsalád előregyártott áthidalói is, melyeket ablak és ajtónyílások fölé szoktunk elhelyezni.

A Porotherm áthidalók típusai

Alapvetően - működési elvüket tekintve - kétféle áthidaló típust gyártanak, az egyik a normál, fektetett áthidaló (pl. A-10 vagy A-12 jelű különféle változatokban), a másik pedig az ún. elemmagas áthidaló (jelenleg M-25 jelű, régebben S jelű), melyet állítva kell elhelyezni.

PTH A-10 neo PTH A-12 PTH M-25
PTH A-10 neo PTH A-12 PTH M-25

Míg az M-25 jelű áthidalás alkalmazható egyszerű áthidalóként is rábetonozás vagy ráfalazás nélkül, addig az A-10 és az A-12 jelű kizárólag ráfalazással vagy rábetonozással alkalmazható. Ennek oka az áthidalók működési elvéből fakad.

Hogyan működnek a Porotherm áthidalók?

Egy felső oldalról súlyt viselő, felülről terhelt gerenda a súly hatására elmozdulna, meghajolna. A valóságban létre is jönnek ezek az elmozdulások, mégha szemmel esetleg nem is láthatók. A terhelés hatására a tartó felső oldalán nyomás, az alsó oldalán húzás keletkezik, ahogyan azt a lenti ábra mutatja.

hajlitott tarto

A falazott szerkezetekben az áthidalók a fenti ábrán a húzott zónában helyezkednek el, tehát a húzást veszik fel, míg a nyomást az áthidalóra történt rábetonozás vagy ráfalazás veszi fel. A Porotherm A-10 és A-12 jelű áthidalók magassága olyan kicsi, hogy nem tudják egyszerre felvenni a húzást és a nyomást is, tehát önmagukban nem működnek. Pusztán az áthidaló önmagában, ráfalazás vagy rábetonozás nélkül nem működik! Ezt nagyon fontos megérteni! Ezért is hívjuk ezeket kompozit áthidaló szerkezeteknek (a hasznos tulajdonságokat kihasználva több összetevőből összeállított anyag). Erre mutat példát a lenti ábra.

PTH beepites

Az elemmagas áthidalóknál más a helyzet, mivel ezek magassága és szerkezeti kialakítása elegendő ahhoz, hogy mind a nyomást mind pedig a húzást felvegyék, így alkalmazhatók rábetonozás vagy ráfalazás nélkül is. Amennyiben az elemmagas áthidalóra még rábetonozás (vagy ráfalazás) is történik, az növeli ezeknek az áthidalóknak a teherbírását.

Beépítés, elhelyezés

Ha a fenti elveket ismerjük, már tudjuk, hogyan kell szakszerűen beépíteni ezeket az áthidalásokat. A falazatot úgy kell kialakítani, hogy az áthidaló felfekvési pontjai alá lehetőleg egész falazóelem kerüljön. Ha ez nem megoldható, akkor a nem teljes méretű falazóelemet téglavágó géppel kell előállítani, kellő figyelemmel eljárva, hogy tégla esetében a bordák ne sérüljenek.

Az áthidalónak legalább 12 cm-t hosszúságban fel kell feküdnie a fogadó falszerkezetre. Az áthidalók felfekvését habarcsréteggel kell kiegyenlíteni. Utólagos nyílás kialakítása csak tartószerkezeti tervek vagy statikus szakvélemény alapján javasolt. A nyílás létrehozása előtt a nyílás fölött a falazatban az áthidaló szerkezetet kell kialakítani. A falazatot szakaszosan, először egyik, majd másik oldalon megvésve, szabad elhelyezni az áthidaló szerkezet előregyártott részét, illetve a hozzá tartozó nyomott zónát.

Amíg az áthidaló szerkezet el nem nyeri végleges teherbírását, nem szabad az alatta lévő nyílást kibontani. Utólagos áthidaló szerkezet beépítés esetén a tartószerkezeti tervben (tekintettel a falazat szilárdságára, és a várható igénybevételekre) meghatározott felfekvési hosszat (min. 12 cm) kell az áthidaló / áthidaló szerkezet előregyártott részének biztosítani.

A nyomott öv kialakítása

A nyomott öv kialakítható kisméretű tömör tégla ráfalazással vagy rábetonozással. Ráfalazáskor az áthidaló feletti falszakaszt különös gondossággal, szabályosan kötésben kell falazni (nem egyenes boltövként). A falazáshoz cementhabarcsot kell használni, és ügyelni kell mind a vízszintes, mind a függőleges fugák teljes habarcskitöltésére.

PTH nyomott öv

A rábetonozás vagy ráfalazás előtt a törmelékeket, laza részeket el kell távolítani az áthidaló tetejéről és be kell nedvesíteni azért, hogy az előregyártott húzott öv és a helyszínen készülő nyomott öv között megfelelő kapcsolat alakuljon ki.

Az építés közbeni alátámasztások csak a nyomott öv és a koszorú teljes megszilárdulása után távolíthatók el.

Alátámasztás a beépítés közben

A Porotherm A-10 neo és A-12 áthidalók építés közben alátámasztás nélkül egyáltalán nem terhelhetők. Az alátámasztó állványzatot még az áthidalók elhelyezése előtt kell elkészíteni. 2,0 m-es nyílásméretig középen egy helyen kell az áthidalókat alátámasztani, 2,0 m-nél nagyobb nyílás esetén két alátámasztás szükséges (lásd ábrák).

PTH áthidaló alátámasztása

Ha az áthidaló koncentrált terhet kap, a koncentrált teher alatt alá kell azt támasztani. Különös gondot kell arra fordítani, hogy a közvetlenül az áthidalók alá kerülő gerenda az egymás mellé helyezett összes áthidalót átfogja és alátámassza. Az alátámasztásokat csak az áthidaló feletti ráfalazás vagy rábetonozás és a koszorú teljes megszilárdulása után szabad eltávolítani. Az alátámasztó állványzat teherbírását és szakszerű kialakítását arra jogosult szakembernek (pl. felelős műszaki vezető) ellenőriznie kell.

További információk

A Porotherm áthidalók beépítéséről, teherbírásáról további információkat talál a gyártó weboldalán illetve alkalmazástechnikai útmutatókban:

Porotherm A-10 alkalmazástechnika

Porotherm M-25 alkalmazástechnika