Mekkora házat lehet építeni engedély nélkül 2023-ban?

Természetesen amikor házat vagy valamilyen egyéb szerkezetet, építményt építünk telkünkre, sokan szeretnénk elkerülni a bürokratikus engedélyeztetési eljárás vagy az egyszerű bejelentési eljárás lefolytatását és a vele járó költségeket. Ez teljesen érthető, hiszen sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha engedély nélkül lehetne építkezni. De nézzük meg, mit mond a törvény arról, hogy mekkora házat lehet építeni engedély nélkül?

mekkora házat lehet építeni engedély nélkül

Engedélyköteles építés törvényi háttere - nézzük benne van-e, hogy mekkora házat lehet építeni engedély nélkül

Azt, hogy mekkora házat lehet építeni engedély nélkül, azt a törvény meghatározza.

Először is nézzük át a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletének ide vonatkozó részeit, mely meghatározza az engedély nélkül végezhető építési tevékenységek listáját:

1a. Meglévő építmény hasznos alapterületet nem növelő bővítése, kivéve a lapostetős épület magastetővel történő bővítését.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha pl. egy olyan terasszal bővítjük az épületet, ami a hasznos alapterületbe nem számít bele, akkor azt engedély nélkül megtehetjük. Mikor számít bele a hasznos alapterületbe? ....

Ha lapostetős épületre szeretnénk egy új tetőt építeni, akkor az már engedélyhez kötött.

3. Meglévő építményben új égéstermék-elvezető kémény létesítése.

Tehát ha a házunkban új kéményt szeretnénk építeni, akkor azt az építési hatósággal nem kell engedélyeztetni.

4. Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg.

Ha a házunk mellé szeretnénk kéményt építeni, akkor azt 6,0 m magasságig engedély nélkül megtehetjük.

5. Kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, elhelyezése.

Ha nem támasztjuk le máshol, csak a homlokzathoz rögzítjük, nem engedélyköteles.

7. ...kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2 alapterületet.

Kicsi üzlet, bódé, stb. építése, amely kisebb, mint 20 m2, nem engedélyköteles. Természetesen saját telken, nem akárhol.

8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot, lapostetős épület esetén a 3,5 m homlokzatmagasságot.

Na itt kezd érdekes lenni, mivel ha tudjuk tartani a fenti paramétereket, és nem emberi tartózkodásra szolgál, akkor nem engedélyköteles. Nézzük meg egy kicsit a definíciót:

Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény: Az az építmény, mely rendeltetése, funkciója alapján nem emberi tartózkodásra szolgál. A jogszabály nem zárja ki az emberi tartózkodásra alkalmasságot, így a rendeltetés vizsgálandó. Fontos azonban, megjegyezni, hogy építményről beszélünk, tehát nem lehet jellemzően emberi tartózkodásra szolgáló, vagyis az emberi tartózkodás az épületben nem lehet elsődleges, illetve meghatározó.

24. Építménynek minősülő, háztartási hulladék elhelyezésére szolgáló hulladékgyűjtő és - tároló, sorompó, árnyékoló elhelyezése.

Tehát a kis kukatárolónk nem engedélyköteles, ahogy a sorompó vagy egy árnyékoló, napvitorla sem.

31. A pince építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a 20 m3 légteret és a 2,0 m mélységet

Mondjuk ez nem egy nagy pince (pl. 2,5x4x2 m), de legalább nem kell hozzá engedély.

32. Közterületen, filmforgatáshoz kapcsolódó építmény építése.

Ezek leginkább ideiglenes építmények, használat után úgyis a legtöbb esetben lebontják.

33. A lakó rendeltetést bemutató épület építése, amely a nemzetközi innovációs házépítő verseny keretében vagy kutatási, kiállítási célból valósul meg.

Összefoglalás

Ha tehát a fentiek alapján újra megnézzük az eredeti kérdésünket, hogy mekkora házat lehet építeni engedély nélkül... nos, ha lakóházra vagy valamiféle hétvégi házra, nyaralóra gondolunk, akkor a rövid és tömör válasz az, hogy semekkorát. Nem lehet házat építeni engedély nélkül. Különböző ilyen-olyan kisebb szerkezeteket igen, de házat semekkorát nem lehet.