3 alapvető tudnivaló a panel beton vésés szigorú szabályairól

Rengetegszer találkozunk a munkánk során olyan esetekkel, amikor villanyszerelő szakemberek egy panellakást szétvésnek, nem törődve azzal, hogy ennek milyen következményei lehetnek. A panel beton vésés azonban szigorú szabályokhoz kötött. Nézzük meg, mik ezek!

A panelos építési mód és a panel beton vésés alapkoncepciója

Érdemes komolyan venni, hogy a panel épületekben hogyan és nem utolsó sorban hol véshetünk hornyokat villamos vezetékeknek, esetleg a klíma kültéri egységének kivezetését hol fúrhatjuk át a homlokzati falon.

Igen gyakran vesszük ezt könnyelműen, gondolván, hogy úgyis csak egy kicsit vések vagy ez az épületnek úgysem számít! Esetleg bele sem gondolunk, mit okozunk, pedig a panel vésés alapvető szabályokhoz kötött. Sokszor nem is gondolja az ember, hogy ez fontos lehet, pedig panel épületeknél ezt nagyon fontos komolyan venni!

Panel beton vésés

A panelépületek nem keverendők össze az öntött falas, blokkos vagy csúsztatott zsalus építési technológiával épített épületekkel, bár a köztudatban sokszor van zűrzavar ezekkel kapcsolatban. A panelos építési mód olyan építési módot takar, melyben az épület függőleges és vízszintes teherhordó szerkezeteit (tehát a falakat és a födémeket) üzemben előregyártva, egy nagy darabban (jellemzően szoba méretű darabban) szállítják a helyszínre, majd ott összeszerelik.

Olyan előregyártást is alkalmaztak, amikor egész fürdőszoba blokkokat készítettek el az üzemben (még a csempeburkolatot is elhelyezték benne), majd az egész blokkot egyben emelték be daruval az épületbe.

A kapcsolatok rendkívül fontos szerepet játszanak az egyes szerkezeti elemek együttdolgozásában, és ezzel az épület állékonyságában, merevségének biztosításában.

A véshetőség feltételei

A panel vésés esetében hornyok vésése (pl. elektromos vezetékek számára), kialakítása a panel épület falazataiban csak függőlegesen megengedett, vízszintesen utólagos hornyokat vésni a falban található betonacélok védelme érdekében nem szabad.

A födémpanelokat legfeljebb a betonfedés vastagságáig lehet megvésni (ez alapvetően nem gyengíti a födémet), azonban ez sem szerencsés, mivel megszűnik a betonacél korrózióvédelme a levésett helyeken. A födémpanelokba sarokcsiszolóval vagy horonymaróval hornyot vágni TILOS! A lenti képen jól látható, ahogy a villanyszerelő a teherhordási irányra merőlegesen vágta végig a panelt. Isteni "szerencse", hogy mindössze két betonacél lett elvágva, ellenkező esetben gyakorlatilag a fejére szakadhatott volna a felette lévő szint! Látszik, látszott, hogy nem érti, hogyan működik egy hajlított vasbeton szerkezet. Két dolog kell hozzá ugyanis: az alsó, húzott vasalás és a felső, nyomott betonzóna. Ha bármelyik hiányzik (elvágott alsó vasalás vagy szétvésett felső betonzóna) akkor a szerkezet belső erői nem tudják ellensúlyozni a rá ható külső erőket, és a szerkezet leszakad.

Födémpanel szabálytalan megvágása

Abban az esetben, ha a betonacélról a panel vésés során le lett vésve a betonfedés, célszerű a betonacél korrózióvédelmét valamilyen passziváló anyaggal (pl. MAPEI Mapefer) biztosítani.

A panel épületek kapcsolatai

Mivel a fal-fal vagy fal-födém kapcsolatoknak alapvető szerepe van az elemek együttdolgozásában, azokat a teherhordó szerkezeti elemeknél a panel vésés során megbontani, megfúrni, megvésni TILOS! Ez azt jelenti, hogy a 12-15 cm szerkezeti vastagságú falaknál a sarkokban és középtájon  nem szabad fúrni, vésni, mivel ezeken a pontokon található egy-egy betonacél bekötés monolit betonnal kiöntve, valahogy úgy, ahogy a lenti képen is látható:

Falpanelok csatlakozása

Falpanelok csatlakozása

Javasoljuk, hogy a kapcsolati helyektől legalább 20-30 cm távolságot tartsunk esetleges hornyok vagy furatok esetében is.

További információk a panelok véshetőségével kapcsolatban itt: Tudásbázis