Panellakás falbontás egy statikus szemével

Panellakás falbontás

Szakmai iránymutatás panel épületek teherhordó falazatainak bontásával kapcsolatban

A szakmai iránymutatások alapján a teherhordó falazatokat egy 10 emeletes panel épületben a 4. emeleten és alatta (15 emeletesnél 5. emeleten és alatta) csak részletes erőtani számításokkal igazoltan szabad átalakításokkal érinteni (ezt statikus készíti). Ez egy irdatlan nagy munka. Részletes erőtani számításnak része a függőleges terhekre, vízszintes terhekre és földrengésre való méretezés is, ezt pedig úgy lehet csak kiszámolni, ha a teljes épület összes lakását felmérjük (minden egyes lakásban már elvégzett beavatkozásokat felvezetve), majd egy ún. végeselemes programba 3D modellt készítünk az épületről, rátesszük a terheket és egy teljes elemzést csinálunk. Ennek költsége több millió forint. Ki fizetné ezt meg egy falbontáshoz? Persze, senki.

Teherhordó falazatok a 10 emeletes panelokban egyébként a 12-15 cm szerkezeti vastagságú (falvastagságú), a 15 emeleteseknél 20 cm-es szerkezeti vastagságú falazatok. A fenti iránymutatás a válaszfalakra nem vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy egy 10 emeletes panelban a 4-6 cm szerkezeti vastagsággal rendelkező falazatok, melyek az épület függőleges teherhordásában vagy merevítésében nem játszanak szerepet, alapvetően minden további szerkezeti megerősítés nélkül elbonthatók bármelyik szinten, azonban a bonthatóságuknál az állékonyságukat, egymáshoz történő kapcsolataikat, merevítésüket figyelembe kell venni.

Egyébként tekintettel arra, hogy a panel épületeket már rendesen szétlyuggatták, sokszor statikus bevonása nélkül, én a fenti szabályt a 4. emeletről a 6. emeletre módosítottam a saját magam megnyugtatása számára, továbbá megnézem egy panellakás falbontás esetében, hogy az alatta és felette található szinteken ugyanazt a falazatot érintették-e korábban bármilyen átalakítással, hiszen az befolyásolhatja az esetleges átalakítást.
De nézzünk meg még egy szempontot!

A tartófal jogi szempontból kinek a tulajdona?

Ez sem egy utolsó szempont! Nagyon fontos tudni, hogy a tartófal sosem a lakás tulajdonos tulajdona! Ez egy közös tulajdon vagyis a társasházé. Mit is jelent ez?
Mielőtt bármilyen tartófal kibontásába kezdenénk, fel kell keresni a közös képviselőt és meg kell kérdezni, hogy van-e az alapító okiratban kitétel vagy van-e közgyűlési határozat a lakáson belüli tartófal bontásával kapcsolatban.

Ha van, akkor kötelességünk betartani azt. Tehát ha a társasház nem járul hozzá a fal bontásához, akkor nem járul hozzá, és mindezt megteheti. Ebben az esetben, Ön akkor SEM vetetheti ki a falat, ha az statikailag megengedett lenne.

Szóval panellakás falbontás esetében ahhoz, hogy elkerüljük  a kellemetlenségeket, első lépésben mindenképpen keressük fel a közös képviselőt, mondjuk el, hogy mit tervezünk. Legtöbb esetben Ő csak egy statikus szakvéleményt kér és amennyiben nincs a társasház részéről kizáró ok, és a statikus is megengedi, akkor semmi akadálya a fal bontásának. Természetesen ennek lehetnek szerkezeti feltételei (kiváltás, merevítés, stb.) de ez már a tervezés része.

Mivel a panel fal bontása nagyon nagy hangzavarral jár és az esetek 98%-ban a lakók megijednek tőle, ezért ahhoz, hogy Ön is nyugodt legyen, érdemes válaszfalaknál is szakvéleményt kérni, így ha a lakó félelmében felkeresi Önt, Ön nyugodt szívvel megmutathatja az írásos szakértői anyagot, ami aláírással el lett látva, fel lett tüntetve a kamarai azonosító, és a lakó máris megnyugszik.

Szóbeli "szakvéleményt" panellakás falbontás esetében soha ne fogadjon el! Továbbá az ingatlanosnak se higgyen, amikor azt állítja, hogy a tervezett falbontás elvégezhető! Mindig kérjen írásos szakértői anyagot!

Ez mindenki biztonságának és nyugalmának záloga.

Hogyan kell kivitelezni? Bontókalapács vagy sarokcsiszoló?

Sokszor láttam már, hogy a kivitelező úgy vállalta el egy panel lakásban a falbontást, hogy soha nem csinált még olyat. Nekiállt jobb esetben egy sarokcsiszolóval, rosszabb esetben egy bontókalapáccsal. Nekünk, szakembereknek egyből lejön, hogy nem ért hozzá. A panel betonminősége sokkal magasabb a normál helyszínen öntött vasbeton szerkezetek betonminőségénél, tehát olyan minőségű, hogy a normál hagyományos kézi szerszámok nem alkalmasak a bontására. Speciális vágókorong kell hozzá. Egy panellakásban a bontások kizárólag vágással, vízhűtéses vagy száraz gyémántkorongos technológiával kell történjenek, a bontások során a szerkezetre dinamikus hatást átadni nem szabad!

Konklúzió

Most akkor valóban kekeckedik a közös képviselő vagy éppenséggel biztonságban szeretné tudni az Ön szeretteit és a lakókat? Számtalanszor mondja az ügyfél, hogy "de hát más is kivette akkor most mi van"?

Az lehet, hogy kivette. Mégpedig úgy, hogy nem vizsgálta statikus. Az első nagyobb földrengés majd eldönti, hogy mi van.

Döntse el Ön, hogy mi a biztonságosabb!

 

További információk a panellakás válaszfal bontással kapcsolatban: Válaszfal bontás panelban

Érdekes cikkek: Panellakás falbontás - ezekre figyelj oda, mielőtt kalapácsot ragadsz