10 évnél régebbi épület fennmaradási engedélyezéséről

Az építési engedélyek és a fennmaradási engedélyeztetés körüli jogi kérdések gyakran bonyolultak és átfogó megközelítést igényelnek. Az építési hatóságoknak számos tényezőt kell figyelembe venniük, amikor döntenek egy 10 évnél régebbi épület fennmaradási engedélyezéséről, ideértve az építési szabályokat, az engedélyek kiadásának időpontját és az esetleges szabálytalanságokat.

10 évnél régebbi épület fennmaradási engedély
10 évnél régebbi épület fennmaradási engedély

10 évnél régebben épült, szabályosan felépített épület

Először is, fontos megérteni, hogy az építési engedélyezés során a kérelem beadásakor érvényes szabályokat kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy ha egy épületrészt több mint 10 éve bővítettek, és az engedély nélküli rész megfelel a mindenkor érvényes építési szabálynak, akkor a 10 évnél régebbi épület fennmaradási engedélyezéséről tudni kell, hogy a fennmaradási engedélyt megkaphatja anélkül, hogy mellé bírságot szabnának ki.

Azonban fontos kiemelni, hogy az építési hatóságoknak rendelkezésre állnak olyan eszközök, mint az Építésügyi Monitoring rendszer (ÉMO), amelyek segítségével ellenőrzik az építkezések időpontját és az engedélyeket. Ha valaki azt állítja, hogy az épület bővítése több mint 10 éve történt, de valójában nem így van, és a bővítmény csak néhány éve készült el, akkor az építési hatóságok jogosan szabhatnak ki bírságot az engedély nélküli építkezés miatt.

10 évnél régebben épült de szabálytalan épület

Amikor egy 10 évnél régebbi épület fennmaradási engedélyezéséről beszélünk, fontos szempont, hogy az épületrész megfeleljen-e az aktuális építési szabályoknak. Ha az engedély nélkül felhúzott rész nem felel meg a jelenleg érvényes előírásoknak, akkor nem kaphat fennmaradási engedélyt. Például, ha az építési szabályok előírják a kocsibeálló építését, de az engedély nélküli rész ilyen hiányossággal rendelkezik, akkor az nem kapja meg a fennmaradási engedélyt.

Így aztán számolni kell azzal hogy az ingatlan nyilvántartásba nem kerül bele a szabálytalan (pl. rossz helyen álló) épület, vagy csak szaggatottan tüntetik fel, mint bontandó épület részt.

Fontos megjegyezni, hogy a 10 évnél régebbi épületeknél az építési hatóságoknak nincs joguk bírságot kiszabni vagy lebontást elrendelni, ha az épület nem kap fennmaradási engedélyt, de megfelelően épült és nem jelent veszélyt. Ezt statikai szakvéleménnyel szoktuk igazolni. Ezek az épületek ugyan nem kapnak használatbavételi engedélyt és nem lesznek feltüntetve a hivatalos ingatlan nyilvántartásban, de gyakorlatilag megmaradhatnak. Ez azt jelenti, hogy az ilyen épületek tulajdonosai számíthatnak rá, hogy azokat továbbra is használhatják, még ha nem is rendelkeznek fennmaradási engedéllyel.

Az építési engedély vagy egyszerű bejelentés nélkül épített építmények jogszerűségének igazolása kizárólag fennmaradási engedéllyel történhet meg, és ezzel végezhető el az épület ingatlan-nyilvántartási feltüntetése is.

Elbontathatják-e az engedély nélkül épült házakat?

Az engedély nélkül épült házak sorsa nem egyszerű kérdés, hiszen sok tényező befolyásolja, hogy miként kezelik az ilyen eseteket. A döntő tényező általában az, hogy mikor épült az adott ingatlan. Magyarországon jelenleg úgy szabályozzák ezt a kérdést, hogy ha az építkezés idejétől számított 10 év már eltelt, akkor az építési szabálytalanságok elévülnek. Ebben az esetben az épület továbbra sem minősül szabályosnak, azonban az építési szabályok megszegéséért már nem lehet büntetni az ingatlantulajdonost.

Ezzel szemben, ha az épület 10 évnél fiatalabb, különböző szankciók alkalmazásával számolhat az ingatlan tulajdonosa. Ilyenkor a büntetés mellett fennmaradási engedélyt is kell kérni, amelynek költsége jelentősen magasabb lehet, mint ha az épületet eredetileg a szabályoknak megfelelően építették volna. A legrosszabb esetben akár az épület lebontását is elrendelhetik.

A 10 évnél régebbi épület fennmaradási engedélyezéséről fontos tudni, hogy bár az épület már nem büntethető, a törvényesítés érdekében továbbra is szükséges lehet egy hivatalos eljárás. Ez az eljárás biztosítja, hogy az épületet a továbbiakban a hivatalos nyilvántartásokban is szabályosnak tekintsék, ami különösen fontos lehet az ingatlan értékesítése vagy átruházása esetén. Az ilyen típusú engedélyeztetés gyakran magában foglalja a helyszíni szemléket és az építési előírásoknak való megfelelőség igazolását, amelyek célja az, hogy az épület biztonságos és megfelelő legyen a benne élők számára.

Vajon megéri engedély nélkül építeni, majd kivárni a 10 évet?

A 10 évnél régebbi épület fennmaradási engedélyezéséről beszélve célravezető megemlíteni, hogy vajon érdemes-e kivárni a tízéves időszakot, melyet követően már nem büntethető az engedély nélkül vagy használatba vételi nélkül felépített épület. A törvény szerint bizonyos esetekben lehetséges, hogy egy engedély nélkül felépített szerkezet, amennyiben már egy évtizede áll, utólagosan is legalizálható. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a kockázat teljesen eltűnik.

A hatóságok rendelkezésére álló modern technológiai eszközök, mint az ortofotók, lehetővé teszik, hogy akár évekkel visszamenőleg is pontosan nyomon követhetők legyenek a telekbeli változások. Ez azt jelenti, hogy az építéshatóság munkatársai képesek azonosítani az építkezések pontos idejét, így a tíz éves időintervallum kivárása sem biztosít teljes biztonságot.

Bár sokan gondolhatják úgy, hogy a milliónyi telek közül aligha lesz éppen az övék az, amely kiemelt figyelmet kap a hatóság részéről, ne feledkezzünk meg arról, hogy egy szomszéd, vagy egy rosszakaró bejelentése azonnal felkeltheti a hatóságok figyelmét. Az ilyen típusú feljelentések gyakran vezetnek ahhoz, hogy a korábban észrevétlen maradt építmények is górcső alá kerüljenek.

Végső soron a döntés, hogy valaki vállal-e kockázatot egy engedély nélküli építkezéssel, személyes döntés kérdése. Mindazonáltal fontos szem előtt tartani, hogy az ilyen típusú kockázatvállalások hosszú távon több problémát okozhatnak, mint amennyi előnyt jelenthetnek. A biztonságos és legális út mindig a legmegbízhatóbb választás, ha az építkezésekről és ingatlanfejlesztésekről van szó.

Összefoglalásképpen a 10 évnél régebbi épület fennmaradási engedélyezéséről

Az építési és fennmaradási engedélyeztetés jogi vonatkozásai összetettek és átfogó megközelítést igényelnek. A hatóságoknak az engedélyeket különböző szempontok alapján kell kiadniuk, mint például a korábban érvényes szabályok, az építés ideje, és az esetleges szabálytalanságok. Amikor egy 10 évnél régebbi épület fennmaradási engedélyezéséről beszélünk, elmondható, hogy ha egy épületet több mint 10 évvel ezelőtt bővítettek szabályosan, akkor a fennmaradási engedély megkapható büntetés nélkül, de ha az épület nem felel meg a jelenlegi szabályoknak, akkor nem jogosult fennmaradási engedélyre.

Az építési hatóságok különféle technológiák segítségével képesek az építkezések idejét ellenőrizni, és ha szükséges, bírságot is kiszabhatnak. Magyarországon a 10 év elteltével az építési szabálytalanságok elévülnek, így az épület nem büntethető, de a törvényesítési eljárás továbbra is szükséges lehet. Az engedély nélküli építkezések hosszú távon tehát több problémát okozhatnak, és a legális út mindig a legmegbízhatóbb megoldás az ingatlanfejlesztések esetében.

 

További információk:

Fennmaradási engedélyhez készülő statikus szakvélemény