Födémterv készítése

A födémek statikai tervezése és a födémterv készítése kényes feladat. Több igénynek is meg kell felelnie, egy monolit vasbeton födémnél például nem csak a szilárdsági követelményeket kell kielégíteni (vagyis hogy ne szakadjon le a födém), hanem használati határállapotot (tehát azt, hogy mekkora legyen a maximális lehajlása) valamint repedéstágassági követelményeket is. Mindemellett pedig ezeket úgy kell teljesíteni, hogy a lehető legkevesebb anyagfelhasználással történjen, tehát gazdaságos is legyen.

Az általunk számolt és készített födémtervek mind a négy kívánalomnak megfelelnek.

Manapság, amikor az anyag- és munkadíjak ilyen magasak, egy jól elkészített födémterv százezreket spórol Önnek!

Mindenféle födém tervezését vagy ellenőrzését vállaljuk, legyen az monolit vasbeton födém, Porotherm vagy feszített vasbeton gerendás födém, fafödém, vagy egyéb födémtípus. A födémterv elkészítéséhez a - monolit vasbeton - födémek analízisét Axis végeselemes programmal végezzük.

Egy gazdaságosan kivitelezhető födémterv elkészítését családi házakhoz irodánk az alábbi árakon vállalja:

Szerkezet alaprajzi mérete [m2] Ár
<150 m2 220.000 Ft
150-200 m2 240.000 Ft
>200 m2 260.000 Ft

A fenti árak az ÁFA-t nem tartalmazzák!

Az árak 1db szerkezeti elem (födém) tervezési díjára vonatkoznak, több födém tervezése esetén födémenként értendők!

Nagyobb méretű födémek elkészítéséhez kérje egyedi ajánlatunkat az info [kukac] statikustervezes [pont] hu címen!

A födémterv elkészítését az alábbi űrlapon tudja megrendelni:

Néhány fontos alapelv egy jó födémterv elkészítéséhez és ellenőrzéséhez:

Egyszerűbb alaprajzi elrendezéshez célszerű valamilyen gerendás födémet, például Porotherm vagy betongerendás (E) födémet alkalmazni, hiszen munkadíja jóval kedvezőbb. Ilyen esetben a födémterv a gerenda- és béléstest (kefni) kiosztást tartalmazza, valamint a darabszámokat a megrendeléshez.

Gazdaságosan megtervezett monolit vasbeton födém esetében az alkalmazott vasmennyiség 70-90 kg/m3 körüli értékkel kalkulálható. Természetesen nem mindegy, hogy az építész mit álmodott meg, mert tapasztalataink szerint vannak olyan építész tervek is, melyeknél pl. egy emeleti főfal ráterhel a födémmező közepére. Ez sem műszakilag sem gazdaságossági szempontból nem előnyös, az ilyen födémeknél mindig erősen túlvasalt szerkezet a végeredmény (ha egyáltalán kezelhető statikailag). A födémterv tartalmának ki kell terjednie az anyagkimutatásokra is.

Födémek gazdaságosan alkalmazható vastagságát jól lehet becsülni az L/30 értékkel. Tehát pl. egy 6,0 m fesztávolságú födém gazdaságosan 20 cm födémvastagsággal vasalható. Ha egy födémterv ennél vastagabb szerkezetet ábrázol, máris tudjuk, hogy gazdaságtalan.

A födémek maximális lehajlását az európai norma (Eurocode, mely immár hazánkban is kötelezően alkalmazandó szabvány) L/300-L/400 értékben határozza meg. Ez azt jelenti, hogy például 6,0 m fesztávolsággal a megengedhető maximális lehajlás 20 mm.