Kémények és kéményseprő járdák statikai ellenőrzése

kémény statikai vizsgálata

Az utóbbi években több megrendelőnknek készítettünk már olyan szakvéleményt, mely egy felújított vagy újraépített kémény átvételéhez kellett a FŐKÉTÜSZ kérésének megfelelően. Ők ugyanis a felújított kéményeket illetve kéményseprő járdákat csak akkor veszik át, ha egy statikus szakértő igazolja, hogy a kémény felújítása szakszerűen történt, szerkezeti szempontból megfelelő kialakítással, illetve élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztet.

A kémények felújítása budapesti viszonylatban is rengeteg társasházat érint, mivel az elöregedett fugázás, a fagyáskárok vagy a kémények geometriai deformációi, torzulásai ezeknél a 100 éves körüli épületeknél már sokszor veszélyeztetik a lakók biztonságát is a lehulló darabkák miatt, de olyan kéménnyel is találkoztunk, mely egyszerűen ledőlt, beszakítva az alatta található tetőszerkezetet (szerencsére senki nem sérült meg). Mindezek okán ezeket a kéményeket fel kell újítani, szélsőséges esetben részlegesen vagy teljesen újra kell falazni.

A felújított kémények vizsgálata során ellenőrizzük a falazás minőségét (újrafalazás esetén), a fugázás minőségét, a megfelelő fedlap kialakítást, szilárdsági és állékonysági követelményeket. Amennyiben a kéményseprő járda is felújításra kerül, úgy annak szerkezeti megoldásait, rögzítési pontjait, szelvényméreteit illetve felületkezelését is ellenőrizzük a megfelelőségi nyilatkozat, szakvélemény részeként. A vizsgálatokat jellemzően szemrevételezéssel végezzük, fotódokumentációt és a kamarai igazolást természetesen minden esetben - mint minden más szakvéleményünkhöz is - csatoljuk a dokumentációhoz.

A szakvélemény díja ebben az esetben is az egyszerűsített szakvélemény díjával és feltételeivel megegyező, melyet ide kattintva talál meg.