5+1 tipp mielőtt statikust hívna

Mielőtt tervezett átalakítási munkálataihoz statikust hívna, fontolja meg az alábbi pontokat a saját és vagyonának biztonsága érdekében: 

1. Szerepel-e a statikus a Kamarai Névjegyzékben?

Mielőtt kihívja a statikust helyszíni szemlére akár ingatlan vásárlás előtt, akár falbontáshoz, tetőtér beépítéshez vagy épületkárosodás vizsgálatához), mindenképpen ellenőrizze, hogy a statikus neve szerepel-e a Kamarai névjegyzékben, vagyis van-e jogosultsága a feladat elvégzésére. Az alábbi linken a Név mezőbe beírva a kolléga nevét könnyen ellenőrizhetjük a fentieket:
https://mmk.hu/kereses/tagok

A keresést követően a neve melletti részletes adatlapra kattintva megtudhatjuk az illető jogosultságait. A leggyakrabban előforduló jogosultságok, amik alapvetően szükségesek a fentiek elvégzésére: T (tartószerkezeti tervezés), SZÉS1 (tartószerkezeti szakértés).

Ha nem szerepel a névjegyzékben, vagy nincsenek meg a fenti jogosultságok, az azt jelenti, hogy nem rendelkezik hivatalos engedéllyel a feladat elvégzésére!

2. Ellenőrizze, rendelkezik-e tervezői felelősségbiztosítással!

A tervezői felelősségbiztosítás védi a tervezőt is és az építtetőt is mind új szerkezetek tervezése mind pedig meglévő szerkezetek átalakítása során. Amennyiben épületkárosodás következik be, és az a statikus tervező vagy szakértő hibájára vezethető vissza, úgy a tervezői felelősségbiztosítás a kárt fedezi. Amennyiben ezzel a statikus nem rendelkezik, úgy a kárt csak jogi úton lehet érvényesíteni (esetleg megegyezéssel, de erre kicsi az esély).

3. Ha interneten talált rá, informatív a honlap, vagy nem tudjuk ki van mögötte?

Ne hívjon ki olyan statikust, aki nem vállalja magát vagy cégét saját nevével, arcával vagy cégének alapvető adataival! Ez megint csak a felelősség kérdésére vezet vissza bennünket. Ha bármi probléma adódik, kit vonunk felelősségre? Vajon miért nem vállalja magát?

4. Írásos szakvéleményt ad vagy csak szóban elmondja, aztán lesz ami lesz?

Ha a kolléga írásban nem vállalja a munkát, akkor akár ki se hívjuk! Ebben az esetben ne az összeget nézze, amibe a szolgáltatás kerül, itt a felelősségvállalás sokkal fontosabb. Ha bármi gond adódik a munka során (és higgye el, több mint 20 év tapasztalatával a hátunk mögött elmondhatom, hogy sokszor adódhat!), egy szóbeli tájékoztatásért senki sem fog felelősséget vállalni, de az írott anyagért kénytelen.

Nem véletlen, hogy cégünk egyáltalán nem vállal szóbeli tájékoztatást. Ezt mind a saját magunk, mind pedig ügyfeleink védelme érdekében tesszük.

5. Végez vagy végeztet-e feltárásokat?

A feltárások a szakértési vagy tervezési folyamat szerves részei. Feltárásokkal lehet beazonosítani a szerkezeteket, aminek ismeretében megjósolható illetve tervezhető a szerkezet viselkedése. Feltárások hiányában csak feltételezésekre támaszkodhatunk, amelyek sokszor nem jönnek be, végül nem azt a szerkezetet találjuk az épületben amire gondoltunk, így a tervezett megoldás sem az lesz, amire gondoltunk, más megoldást kell kitalálni, és át kell tervezni a teljes projektet. Ezt elkerülendő, alapos feltárásokra van szükség. (Ezt talán csak panel épületekben tudjuk elkerülni.) Még egyszerű válaszfalak esetében sem lehet ránézésre megmondani, hogy megerősítés nélkül kivehető-e a válaszfal, nemhogy pl. egy tervezett tetőtér beépítés esetében, ahol még az alapozás feltárására is szükség van..

A feltárásokat elvégezheti a statikus is (pl. a kisebb feltárásokat mi elvégezzük), de szükség lehet nagyobb feltárásra is (pl. az alaptest feltárása), melyre egy statikusnak már nincs apparátusa, így azt a megrendelőtől kérheti.

Akárhogy is, a feltárás szükséges és elengedhetetlen része a szakértési folyamatoknak.

+1. Ismerteti-e a teljes folyamatot, illetve kap-e tájékoztatást arról, hogy van-e bármilyen más teendője a projekt folyamata során?

Sokszor az építtetők a korábbi elégtelen, rossz tájékoztatásoknak köszönhetően egyáltalán nincsenek azzal tisztában, hogy milyen terveztetési vagy előzetes szakértői illetve engedélyeztetési procedúrát kell végigjárniuk, mielőtt a kigondolt elképzeléseiket megvalósíthatnák. Egy teljeskörű alapos tájékoztatás ezt megelőzi, így pontosan tudni fogja, mivel jár, ha nekivág elképzeléseinek. Erről külön cikket is írtunk itt:
https://www.statikustervezes.hu/cikkek/98-engedellyel-es-engedely-nelkul-vegezheto-epitesi-tevekenysegek

Javasoljuk, hogy minden építkezési folyamat megkezdése előtt tanulmányozzák át a fenti cikkben is említett törvények vonatkozó részeit, hogy teljesen pontosan átláthassák az egész folyamatot.