Mátrai födém - amit érdemes róla tudni

A Mátrai födém ismertetése

Mátrai födém

A Mátrai födém a századfordulón (1893) szabadalmaztatott acélgerendák közötti gömbvas betonacél hálóra salakbetonból betonozott szerkezet volt. Az acélgerendákat 2,0-2,5 m-re helyezték el egymástól. A gömbvashálót a hengerelt acélgerenda felső övére erősítették, amely függőágy-szerűen belógott. Az akkori elképzelés szerint így a Mátrai födém tulajdonképpen tisztán húzott gömbvasból áll, a salakbeton csak a gömbvasháló közeinek kitöltésére szolgál, de az erőjátékban nem vesz részt (mint a mostani vasbeton szerkezetekben), így a beton szilárdsága nem volt követelmény. (A statikai modell azonban később helytelennek bizonyult, és a födém acélgerendái alulméretezetté váltak.)

A Mátrai födémben az egy gerendaközre jutó teljes födémterhet felosztották az acélgerenda, az acélgerendával párhuzamosan két oldalt elhelyezett drótpászma és az átlós irányú pászmák között:

q=q1+q2+q3, ahol

q1 az acélgerendára jutó megoszló teher a teljes „Q” teher 25-37,5 %-a

q2 a párhuzamos drótpászmára jutó teher, ami teljes Q teher 25-37,5 %-a

q3 az átlós keresztpászmákra jutó teher, ami teljes Q teher 25-50 %-a

A Mátrai födémmel az volt a probléma, hogy vízzel érintkezve kénessav vált ki a salakból, ami károsította, korrodálta a vasalást, sőt magukat az acél gerendákat is. Ehhez elegendő volt a födémbe kerülő pára, vagy egy felmosás alkalmával a födémbe kerülő nedvesség is – azaz általános használat során is el tudott indulni a korrózió. Erkélyeken és csapadékkal érintkező szerkezeteknél ez a korrózió sokkal hamarabb jelentkezett és a szerkezet hamarabb is ment tönkre.

A fentiek miatt az 1920-as években már megkérdőjelezték, 1930-ban pedig a Mátrai födémet be is tiltották.

Szakértői továbbképzéseinken egyszerűen úgy tanítják, hogy ha ilyen födémtípussal találkozunk, akkor az azonnal bontandó! Nyilván a gyakorlatban ez nem minden esetben megoldható, így gyakran marad a megerősítés.

A megerősítés módja

A Mátrai födém megerősítése általában nagyon problémás. Nem lehet lakásonként kezelni, a teljes társasházban el kell végezni a megerősítést. A teljesen megnyugtató megoldás a teljes födémcsere lenne, azonban ez a legtöbb esetben nem megoldható.

A gyakorlatban a legtöbbször alkalmazott megoldás, hogy a Mátrai födém alatt, alsó oldalról új acélgerendákat helyeznek el, melyek fölé teherhordó trapézlemez készül teljes felületen. Így lényegében az eredeti födém tehermentesül, és az új tartószerkezet veszi át a szerepét.

Mátrai födém megerősítése

 

További szakmai cikkek a Mátrai födémről:

Dr. Dulácska Endre: Mátrai födém és a káresetek

További érdekes cikkek:

Áthidaló beépítése szakszerűen