Mikor kell egyszerű bejelentési tervet készíteni?

Egyszerű bejelentés

1. § (1) Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) szerinti egyszerű bejelentéshez (a továbbiakban: egyszerű bejelentés) kötött építési tevékenység:

Mikor van szükség statikus szakvéleményre és mikor statikus tervre?

  • Jó napot kívánok! Egy statikus szakvéleményre lenne szükségem!
  • Jó napot! Mivel kapcsolatban?
  • Alapozás.
  • Ez egy megépült alapozás?
  • Nem-nem! Most szeretnénk elkezdeni az építkezést, ahhoz kell statikus szakvélemény.
  • Akkor Önnek egy tervre van szüksége nem szakvéleményre.
  • Nem, tervezőnk van, nekem szakvélemény kellene.

Statikus szakvélemény vagy statikus terv?

Ez vagy ehhez hasonló telefonhívás egy héten többször is megismétlődik nálunk rendszeresen. Nekünk szakmabelieknek azonnal lejön, hogy a megrendelő egyáltalán nem érti, nem tudja mire van szükség, vagy mit követel meg a jogszabály az éppen elvégzendő építési tevékenységgel kapcsolatban. Tegyük most ezt tisztába!

Panellakás falbontás egy statikus szemével - mikor és hogyan lehet?

Ha panellakást vásárolsz, akkor nem biztos, hogy a rendelkezésedre álló terek megfelelnek az elvárásaidnak. Ilyen esetekben gyakran felmerül a panellakás falbontás lehetősége, mivel a panellakásokban a kis alapterületen sok helyiségnek kell elférnie.

Nem mindegy azonban hogyan állunk neki - egyáltalán merre kell elindulni egy ilyen esetben? Erre adunk némi szakmai iránymutatást, mielőtt bárki saját szakállára nekiállna szétbontani a házat.

Tetőtér beépítés - hogyan zajlik, mi a menete és mi kell hozzá

A tetőtér beépítés egy olyan megoldás, amellyel a meglévő helyiségek bővíthetők, és a különféle funkciók számára több tér biztosítható. A tetőtér beépítése lehetővé teszi, hogy a meglévő ingatlan értékét növelje, miközben megteremtheti a lakók számára a szükséges kényelmet és komfortot.

Amennyiben kinőttük az ingatlant, felmerülhet a kérdés, hogy mi a megoldás: tetőtér beépítés, melléépítés vagy adjuk el és költözzünk inkább egy nagyobb ingatlanba. Jelen cikkünk a tetőtér beépítés előkészítésének menetét kívánja elmagyarázni. Egyáltalán hogyan fogjunk hozzá a tetőtér beépítéshez?

Építési engedély és minden amit tudni kell róla 2023-ban

Az építési engedély az építkezéshez szükséges jogosítvány, amit az adott terület illetékes hatóságai bocsátanak ki. Minden olyan építkezés esetén szükséges, amelyet a vonatkozó jogszabályok meghatároznak.

Az engedélyeztetés jogi háttere

Az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról 37/2007. (XII. 13.) számú ÖTM-rendelet, mely 2008 január 1-jén lépett hatályba, tartalmazza az építési engedélyezéssel kapcsolatos jogszabályokat.

3 alapvető tudnivaló a panel beton vésés szigorú szabályairól

Rengetegszer találkozunk a munkánk során olyan esetekkel, amikor villanyszerelő szakemberek egy panellakást szétvésnek, nem törődve azzal, hogy ennek milyen következményei lehetnek. A panel beton vésés azonban szigorú szabályokhoz kötött. Nézzük meg, mik ezek!

A panelos építési mód és a panel beton vésés alapkoncepciója

Érdemes komolyan venni, hogy a panel épületekben hogyan és nem utolsó sorban hol véshetünk hornyokat villamos vezetékeknek, esetleg a klíma kültéri egységének kivezetését hol fúrhatjuk át a homlokzati falon.