Szerkezetek nedvesség mérése

MultiWet-Master nedvesség mérésIngatlan vásárlás esetén - amennyiben arra igény van - elvégezzük a fontosabb helyeken a szerkezetek nedvesség mérését. Ez több szempontból is hasznos lehet. Az egyik, hogy fény derül arra, melyek azok a helyek a házban, szobákban, ahol az alapozás felől a kapilláris nedvesség utat talált magának, esetleg globálisan az egész épületre jellemző a probléma. A szigetelés utólagos javítása sok fejfájás okozója lehet, költségességéről nem is beszélve. A nedvesség mérés ezt a problémát előzi meg, illetve az eredmények alapján javasolhatók megoldások a szerkezetek nedvesség védelme érdekében.

A műszerrel feltárhatók esetleges meghibásodások, csőtörések is, hiszen ezeken a helyeken a nedvesség megnő a falazatokban.

A műszerről dióhéjban

A méréseket Laserliner® Multiwet-Master műszerrel végezzük, mely a fenti képen látható. A műszer kétféle mérési típussal dolgozik: az ellenálláson alapuló mérési módszer során a műszer felső részén látható elektródákat az anyagba szúrjuk, és a nedvességtartalmat az átfolyó kis mennyiségű áram segítségével az adott anyagfajtára jellemző fizikai mennyiségek függvényében határozza meg a műszer. (Számos előre programozott anyag- és fafajtát ismer.) A másik mérési módszer a kapacitív mérés, melynek során a műszer hátoldalán található érintkezőket nyomjuk a szerkezethez (ez nem lyukaszt), és a műszer kapacitív alapon méri a nedvességtartalmat az előre beállított anyagtól függően vagy attól függetlenül. 

A mérés folyamata

A nedvesség mérése során megmérjük az általános hőmérsékleti jellemzők mellett a szobák, faanyagok (amennyiben hozzáférhető) nedvesség tartalmát. A mérési pontokról és a mért értékekről mérési jegyzőkönyvet készítünk, majd a mérési eredmények alapján a szakvéleményben kitérünk a szerkezetek értékelésére. A mérés folyamatáról animációt itt talál: MultiWet-Master

További információk

Nedvesség mérést önálló szolgáltatásként nem készítünk családi házakhoz, csak az ingatlan vásárláshoz elkészített statikus szakvélemény kiegészítéseként. A szakvélemény megrendelésekor a rendelési űrlapon be tudja jelölni, amennyiben igényt tart a nedvesség mérésre is. Ennek részleteit itt találja: Szakvélemény készítése